16/10/21

Δίκτυο δομών για γυναίκες – θύματα βίας




Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων διαθέτει ένα πλήρες πανελλαδικό Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, αποτελούμενο από:

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα

α) 14 Συμβουλευτικά Κέντρα, τα οποία λειτουργούν από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ-ΝΠΙΔ, εποπτευόμενος φορέας υπό τη ΓΓΟΠΙΦ),
β) 28 Συμβουλευτικά Κέντρα, που λειτουργούν από αντίστοιχους Δήμους και
γ) 1 Συμβουλευτικό Κέντρο που εντάσσεται οργανικά στη Γενική Γραμματεία.

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου. Παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής.

Τους Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών

α) 18 Ξενώνες λειτουργούν από αντίστοιχους Δήμους και
β) 1 Ξενώνα από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

Στους Ξενώνες φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

90.118.000 ΕΥΡΩ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ» ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ




Με αυξημένο προϋπολογισμό, 90,1 εκατ. έναντι 73.5 εκατ. ευρώ το 2020-2021, ξεκινά το Πρόγραμμα Σχολικά Γεύματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το 2021-2022.

Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν πάνω από 224.300 μαθητές σε 1.621 σχολικές μονάδες.

Τονίζεται ότι φέτος εντάχθηκαν 268 περισσότερες σχολικές μονάδες και θα μοιραστούν 40.000 περισσότερες μερίδες φαγητού σε σύγκριση με την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Το Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που υλοποιείται από τον ΟΠΕΚΑ, στηρίζει την ελληνική οικογένεια, με την παροχή ζεστού φρεσκομαγειρεμένου μεσημεριανού γεύματος που ακολουθεί τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής.

9/10/21

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ



ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Η Διεύθυνση Ανάλυσης Αγοράς Εργασίας και Εργασιακών Σχέσεων του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) ανέλαβε την Αξιολόγηση του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», κατόπιν αιτήματος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, καθορίστηκαν οι προδιαγραφές της αξιολόγησης ενώ η αρμόδια Διεύθυνση του ΕΙΕΑΔ1 σχεδίασε τη μεθοδολογία του έργου. Πριν την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τέταρτης έκθεσης αξιολόγησης που αφορά τους γονείς στα σχολεία που εφαρμόζεται το πρόγραμμα, θα γίνει αναφορά στα βασικά στοιχεία της μεθοδολογίας2 του συγκεκριμένου έργου.

https://www.eiead.gr/meletes-ereynes-seira-koinoniki-politiki-8-axiologisi-toy-programmatos-ton-scholikon-geymaton-apotelesmata-apo-tin-ereyna-ton-goneon-ioylios-2021/

3/10/21

Υποτροφίες σε αστέγους και Ρομά για σπουδές στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο



17 νέοι, προερχόμενοι από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (Ρομά, άστεγοι που διαμένουν σε υπνωτήρια και δομές, πρώην φιλοξενούμενοι δομών παιδικής προστασίας) θα φοιτήσουν με υποτροφία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΑΠ και της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.

Η κλήρωση για την ανάδειξη των δικαιούχων των υποτροφιών έγινε σήμερα παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργου Σταμάτη και του Αντιπρόεδρου του ΕΑΠ Ευστάθιου Ευσταθόπουλου.

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γιώργος Σταμάτης, δήλωσε: «Η παιδεία αποτελεί θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα αλλά και βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας που βιώνουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Είναι λοιπόν χρέος μας να διασφαλίζουμε δυνατότητες πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Εξαλείφοντας τις κοινωνικές ανισότητες και στηρίζοντας το δικαίωμά τους στη μόρφωση, δίνουμε την ευκαιρία για ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ευημερία και βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Ευχαριστούμε θερμά το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο που συμβάλλει έμπρακτα στις προσπάθειές μας για την κοινωνική ένταξη και στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

Οι πληρωμές από υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 4-8 Οκτωβρίου

 


Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή κατά το Σεπτέμβριο περιλαμβάνεται μεταξύ των προγραμματισμένων πληρωμών από υπουργείο Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 4-8 Οκτωβρίου.



Ειδικότερα:

1. Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εξής πληρωμές:

– Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή για το μήνα Σεπτέμβριο

– Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για καλλιτέχνες, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς (υπόλοιπα πληρωμών για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021)

– Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζομένους με δικαίωμα επαναπρόσληψης (υπόλοιπα πληρωμών για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021)

– Οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας-Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (υπόλοιπα πληρωμών για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2021)

Για τον αριθμό των δικαιούχων και το ύψος των ποσών θα εκδοθεί νεότερη ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

2. Από τον e-ΕΦΚΑ την περίοδο 4-8 Οκτωβρίου θα γίνουν οι ακόλουθες καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

– 13,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 24.873 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

– 13,6 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 460 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

– 12.600 ευρώ θα καταβληθούν σε 38 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης

3. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

– 25 εκατ. ευρώ σε 66.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

– 24 εκατ. ευρώ σε 5.500 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

– 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

Για το διάστημα 4-8 Οκτωβρίου δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΑ.

1/10/21

«Πείτε τη γνώμη σας»: Ευρωπαϊκές στατιστικές για τον πληθυσμό .

© Ευρωπαϊκή Ένωση



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις ευρωπαϊκές στατιστικές σχετικά με τον πληθυσμό (ESOP), με στόχο τη συγκέντρωση δημογραφικών, μεταναστευτικών και απογραφέντων στοιχείων. Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγει δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσει στοιχεία από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Όλα τα δυνητικά ενδιαφερόμενα μέρη — θεσμικά όργανα, οργανώσεις και πολίτες — καλούνται να εκφέρουν τη γνώμη τους μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 23 Δεκεμβρίου 2021.
Επί του παρόντος, το ESOP καλύπτει επίσημες στατιστικές σχετικά με τις απογραφές πληθυσμού και στέγασης, τη δημογραφία και τη διεθνή μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών διαμονής μεταξύ χωρών εντός και από/προς την ΕΕ, καθώς και την απόκτηση και την απώλεια ιθαγένειας.
Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει στατιστικές σχετικά με τις διοικητικές διαδικασίες που συνδέονται με τη μετανάστευση (όπως αιτήσεις ασύλου ή άδειες διαμονής) ούτε στατιστικές από ευρωπαϊκές κοινωνικές έρευνες (όπως για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης ή το εργατικό δυναμικό).

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ.



Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του, το υπουργείο εργασίας προχωρα σε:
Σειρά ρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και την βελτίωση των υπηρεσιών του με νέα εργαλεία και στόχο την καλύτερη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας και τη στενότερη επαφή με το πεδίο και τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα προβλέπονται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, Πρόγραμμα «Κυψέλη» για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας, «Προσωπικός βοηθός για τα Άτομα με Αναπηρία» και άλλες διατάξεις.

Η παραβατικότητα στην εργασία Η περίπτωση του επισιτισμού-τουρισμού


Ενδιαφέροντα συμπεράσματα απο την παρακάτω εργασία.
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ 
Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων
  Η παραβατικότητα στην εργασία Η περίπτωση του επισιτισμού-τουρισμού.
Πατήστε τον σύνδεσμο:

http://www.poeet.gr/rapt/banners/banner_02%20.pdf

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για 35 αποφοίτους/ες των προγραμμάτων κατάρτισης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Child Guarantee - Εγγύηση για το παιδί»

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για 35 αποφοίτους/ες των προγραμμάτων κατάρτισης, στο πλαίσιο του ...