29/11/18

«Orange the World: #HearMeToo»: Οι γυναίκες-θύματα βίας ζητούν την προσοχή μας

Η Βία Κατά των Γυναικών και Κοριτσιών (Violence Against Women And Girls) είναι σήμερα μία από τις πιο διαδεδομένες, επίμονες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. 
Eκδηλώνεται με φυσικές, σεξουαλικές και ψυχολογικές μορφές, που περιλαμβάνουν:
  • Βία από τον σύντροφο στο σπίτι (ξυλοδαρμό, ψυχολογική κακοποίηση, συζυγικός βιασμός, δολοφονία από μισογυνισμό)
  • Σεξουαλική βία και παρενόχληση (βιασμός, εξαναγκασμός σε ανεπιθύμητες σεξουαλικές πρακτικές, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, αναγκαστικοί γάμοι, παρενόχληση στο δρόμο, καταδίωξη, παρενόχληση μέσω διαδικτύου)
  • Εμπορία ανθρώπων (δουλεμπόριο, σεξουαλική εκμετάλλευση)
  • Ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων  και
  • Γάμους ανηλίκων

Οι αρνητικές συνέπειες της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών στην ψυχολογική, αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία, επηρεάζουν τις γυναίκες σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Για παράδειγμα, η περιορισμένη πρόσβαση των κοριτσιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δεν αποτελεί μόνο το βασικό εμπόδιο για την παγκόσμια εκπαίδευση και για το δικαίωμα στη μόρφωση. Ευθύνεται και για τον περιορισμό της πρόσβασης στην ανώτερη εκπαίδευση, ακόμα και για τις περιορισμένες ευκαιρίες των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Κι ενώ η βία λόγω φύλου μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε, ορισμένες γυναίκες και κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης, της ειρήνης καθώς και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.
Τα παγκόσμια κινήματα όπως: «#MeToo», «#TimesUp», «#BalanceTonPorc», «#NiUnaMenos», «#HollaBack!» και «#TotalShutdown» καθώς και οι πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών από εταιρίες ανά τον κόσμο, έχουν αποκαλύψει το μέγεθος της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, καθώς και το πόσο συχνά αυτή είναι μέρος της καθημερινότητας. 

Στόχος του «Orange the World: #HearMeToo» είναι να διευρύνει την παγκόσμια συζήτηση και να τονίσει τις φωνές και τον ακτιβισμό όλων εκείνων των γυναικών που επέζησαν της βίας και των υποστηρικτών τους σε όλο τον κόσμο - πολλοί από τους οποίους συχνά λείπουν από τους τίτλους των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τις συζητήσεις στα κοινωνικά μέσα.
Το «Orange the World: #HearMeToo» ενθαρρύνει τις διοργανώσεις που συμμετέχουν για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, να διοργανώσουν εκδηλώσεις σε συνεργασία με τα τοπικά, εθνικά και παγκόσμια γυναικεία κινήματα, τους συνηγόρους υπεράσπισης (ειδικευμένων σε υποθέσεις βίας) και υπερασπιστές των γυναικείων δικαιωμάτων και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για διάλογο μεταξύ ακτιβιστών, φορέων λήψεων αποφάσεων και κοινού. 
Ολο το κείμενο: https://www.huffingtonpost.gr/

 

Orange  the  World: #HearMeToo

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για 35 αποφοίτους/ες των προγραμμάτων κατάρτισης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Child Guarantee - Εγγύηση για το παιδί»

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για 35 αποφοίτους/ες των προγραμμάτων κατάρτισης, στο πλαίσιο του ...