9/11/20

Φόβοι για εκτίναξη της ανεργίας και περαιτέρω μείωση μισθών


       Ρούλα Σαλούρου
Το πλέον εφιαλτικό σενάριο, με την ύφεση να προσεγγίζει το 12% και την ανεργία να ξεπερνά το 20% επαναφέρει στο προσκήνιο το δεύτερο lockdown στο οποίο εισήλθε από χθες η χώρα, σε συνδυασμό με την πορεία της πανδημίας που φαίνεται πως δεν απέχει πολύ από το ξεφύγει επικίνδυνα.
Οι αναλυτές θεωρούν αυτονόητο πως η ανεργία όχι απλώς θα αυξηθεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το 2013, αλλά ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το 22%. Εκφράζονται μάλιστα εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες για κάθε μία μονάδα πτώσης του ΑΕΠ, θα χάνονται περίπου 50.000 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν για αύξηση των ανέργων από τις αρχές Μαρτίου έως το τέλος του έτους κατά 350.000, ίσως και περισσότερους. 

https://www.kathimerini.gr/

 

Οι επιστήμονες βλέπουν πλέον πιο κοντά στην πραγματικότητα το απαισιόδοξο σενάριο από αυτά που εξέταζαν κατά την έναρξη της πανδημίας, τον Μάρτιο, ενώ εκτιμούν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα, ήτοι σε συνθήκες 2019, θα επιτευχθεί κοντά στο 2023. Πρόσφατα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού ενδέχεται να οδηγήσει σε ακραία φτώχεια έως και 150 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη του 2021, εξαλείφοντας τρία χρόνια προόδου στις προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας στον κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πειτε μας την γνωμη σας .

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για 35 αποφοίτους/ες των προγραμμάτων κατάρτισης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Child Guarantee - Εγγύηση για το παιδί»

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για 35 αποφοίτους/ες των προγραμμάτων κατάρτισης, στο πλαίσιο του ...