6/11/20

Στο κυνήγι του «εξαφανισμένου εμπόρου» η ΑΑΔΕ




Αυστηρότερο πλαίσιο εποπτείας εμπορευμάτων που κυκλοφορούν με απαλλαγή ΦΠΑ

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Αυστηρότερο πλαίσιο παρακολούθησης και εποπτείας των εμπορευμάτων που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή ΦΠΑ και άμεση αποστολή σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. (τελωνειακό καθεστώς 42) καθιερώνει η ΑΑΔΕ.

Στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου που συντελείται με την εισαγωγή αγαθών από τρίτες χώρες, τα οποία προορίζονται για επανεξαγωγή, αλλά είτε δεν εξάγονται χωρίς να καταβληθεί ο ΦΠΑ είτε εξάγονται αλλά αλλάζουν «χέρια» μεταξύ εταιρειών σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. και τελικά εξαφανίζεται ο έμπορος ο οποίος θα έπρεπε να αποδώσει τον ΦΠΑ.



https://www.naftemporiki.gr


Συνοπτικά, οι αλλαγές που επέρχονται στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο είναι οι ακόλουθες:

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση απαλλαγής ΦΠΑ κατά τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με άμεση αποστολή σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. από πρόσωπα εγκατεστημένα εκτός Ε.Ε. αναφέρονται στην παράγραφο Γ του άρθρου 4 της ΠΟΛ.1006/2015 και έχουν ως ακολούθως:

Ο εγκατεστημένος εκτός Ε.Ε. εισαγωγέας και ο αποκτών-πελάτης να είναι υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα και διαθέτουν έγκυρα και εν ισχύι ΑΦΜ/VIES.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πειτε μας την γνωμη σας .

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για 35 αποφοίτους/ες των προγραμμάτων κατάρτισης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Child Guarantee - Εγγύηση για το παιδί»

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για 35 αποφοίτους/ες των προγραμμάτων κατάρτισης, στο πλαίσιο του ...