23/12/22

Καταβολή ποσού συνολικού ύψους 188 εκατ. ευρώ σε 842.397 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης



Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με την καταβολή ποσού συνολικού ύψους 188 εκατ. ευρώ σε 842.397 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και την καταβολή της εφάπαξ ενίσχυσης συνολικού ύψους 470 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες.



«Το Υπουργείο Οικονομικών, συνεπές προς το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει, προχωρά σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, στην καταβολή ποσού συνολικού ύψους 188 εκατ. ευρώ σε 842.397 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, επί συνόλου 1.149.979 πολιτών που έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι σήμερα.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί, περίπου, στα 2/3 του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού ύψους 300 εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2022-2023, καθώς οι παλαιοί δικαιούχοι λαμβάνουν σήμερα ως προκαταβολή ενίσχυση που ανέρχεται έως και το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε χορηγηθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες πληρωμές, η πρώτη εκ των οποίων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Όλοι οι δικαιούχοι θα δουν τη σημερινή πίστωση στους λογαριασμούς τους έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας.
Σημειώνεται ότι, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, έχει παραταθεί έως τις 13 Ιανουαρίου του 2023.

Το επίδομα θέρμανσης της τρέχουσας χειμερινής περιόδου, μετά την αύξηση του χορηγούμενου ποσού και της περιμέτρου των δικαιούχων, καλύπτει την πλειοψηφία των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και τις άλλες επιδοτούμενες μορφές καυσίμου.
Παράλληλα, το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένο για τους καταναλωτές, χάρη στην επιδότηση ύψους 20 λεπτών ανά λίτρο (25 λεπτών, με ΦΠΑ) στην αντλία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αυτού εκτιμάται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022. Μέτρο το οποίο παρατείνεται, έως τις 31 Μαρτίου 2023, με επιδότηση ύψους 12 λεπτών ανά λίτρο (15 λεπτών, με ΦΠΑ), που έχει επιπλέον δημοσιονομικό κόστος περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Θετικό το ισοζύγιο της απασχόλησης στο ενδεκάμηνο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»


 

Θετικό κατά 63.980 θέσεις εργασίας ήταν το ισοζύγιο της απασχόλησης στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022, ενώ κατά τον μήνα Νοέμβριο, το ισοζύγιο ήταν αρνητικό κατά 83.627 θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».
Σημειώνεται ότι (όπως συνέβη και τον Οκτώβριο) το ισοζύγιο απασχόλησης είναι αρνητικό κάθε Νοέμβριο, από το 2001 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, εξαιτίας κυρίως της λήξης της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ οι κλάδοι με τα υψηλότερα αρνητικά ισοζύγια προσλήψεων – απολύσεων τον προηγούμενο μήνα ήταν τα καταλύματα (-29.110 θέσεις) και οι υπηρεσίες εστίασης (-22.181 θέσεις), τομείς στους οποίους αντίστοιχα έγινε μεγάλος αριθμός προσλήψεων τον Απρίλιο και το Μάιο. Αντίθετα το ισοζύγιο ήταν θετικό στην εκπαίδευση (+8.009 θέσεις), την βιομηχανία τροφίμων (+1.750 θέσεις), την εξόρυξη μεταλλευμάτων (+881 θέσεις) .

21/12/22

Υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Απόφασης για τα δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρία που προωθείται από την Ελλάδα και άλλες εννέα χώρες (16 Δεκεμβρίου 2022)




Στις 16 Δεκεμβρίου υιοθετήθηκε ομόφωνα (consensus) από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η προωθούμενη και από την Ελλάδα Απόφαση σχετικά με τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα, η Απόφαση αφορά στην προώθηση και ενσωμάτωση εύκολα κατανοητής επικοινωνίας για καλύτερη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία στην ενημέρωση («Promoting and Mainstreaming Easy to Understand Communication for Accessibility for Persons with Disabilities»).

Ειδικότερα, η Ελλάδα συνυπέβαλε την εν λόγω Απόφαση μαζί με την Αίγυπτο, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Μογγολία, την Πορτογαλία και τις Φιλιππίνες.

Την Απόφαση συγκηδεμόνευσαν συνολικά 100 κράτη – μέλη του ΟΗΕ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράταση από το ΥΠΟΙΚ - Οι νέοι δικαιούχοι θα μπορέσουν να επιδοτηθούν με τις επόμενες πληρωμές, που θα γίνουν εντός του 2023

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι αιτήσεις υποβάλλονται ξανά από την 20ή Δεκεμβρίου 2022 μέχρι και την 13η Ιανουαρίου 2023.

Σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος «Αρχύτας»




«Εδώ και περίπου 2 χρόνια ξεκίνησε προσπάθεια συγκρότησης συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στόχος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να καταστεί σχεδιαστής και παραγωγός συστημάτων μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (drones).
Κατά το διάστημα έως σήμερα, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών, έχει δομηθεί το πρόγραμμα “Αρχύτας”.
Το πρόγραμμα έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή συστήματος μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone - UAV) πολλαπλών χρήσεων και τύπων.
Η υλοποίηση του προγράμματος “Αρχύτας” ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση των αρμοδίων, αυτή η εθνική προσπάθεια εξελίσσεται με σχεδόν απόλυτη συνέπεια προς τον προγραμματισμό.
Ειδικότερα, το τρίμηνο που πέρασε, έγιναν με επιτυχία δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα αεροχήματος, τόσο με τον συμβατικό τρόπο, όσο και με τον κάθετο τρόπο προσγείωσης-απογείωσης και έτσι βαίνει προς ολοκλήρωση ο τελικός, λεπτομερής σχεδιασμός του.

Διευκρινίσεις για την επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από 6 σε 9 μήνες




Από τις 25 Νοεμβρίου ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων για την επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από 6 σε 9 μήνες, διάστημα κατά το οποίο η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Έτσι, για όσες εργαζόμενες βρίσκονταν ήδη από τις 25/11/2022 σε επιδοτούμενη άδεια διάρκειας 6 μηνών, η διάρκεια της άδειας παρατείνεται μέχρι τους 9 μήνες.

Αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων Άννας Στρατινάκη που εκδόθηκε χθες με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο άρθρο 43 του Ν. 4997/2022 για τον εκσυγχρονισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας).

11/12/22

Το νομοσχέδιο για την στεγαστική πολιτική .



Στεγαστική πολιτική κυρίως για νέους
.


Κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις», ύστερα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης των διατάξεων.
Με τις ρυθμίσεις που εισάγονται για συζήτηση στη Βουλή, θεσπίζονται οι δράσεις στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης και αφορούν συγκεκριμένα:Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.


Την Κοινωνική Αντιπαροχή που συνίσταται στην αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου για εξασφάλιση ποιοτικής κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο.
Το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και την διάθεσή σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Τη δράση «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» μέσω της οποίας επιδοτείται η ανακαίνιση ιδιωτικών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν στη συνέχεια για μίσθωση.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποσκοπούν στην εξασφάλιση προσιτής κατοικίας υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών κυρίως για νέους και ευάλωτες ομάδες πολιτών, στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, την αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών, την αύξηση της προσφοράς στη μισθωτική αγορά, την αύξηση της οικονομικής και οικοδομικής δραστηριότητας.

Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε:

«Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε σήμερα στη Βουλή υλοποιούνται σημαντικές δράσεις, για τη στεγαστική αποκατάσταση νέων και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Αξιοποιούμε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και προχωρούμε με βάση τις αντίστοιχες βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην ΕΕ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την παροχή ποιοτικής και προσιτής στέγης σε χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικές δυσκολίες. Πρόκειται για δράσεις που θα ωφελήσουν όχι μόνο τους δικαιούχους οι οποίοι θα αποκτήσουν στέγη αλλά και το Δημόσιο, τους επαγγελματίες της οικοδομής, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, την οικονομία συνολικά».

7/12/22

«Δουλειά για σένα»: 68.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργούν 6 νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ


Η νέου τύπου οργάνωση της ΔΥΠΑ

Συνολικά 68.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν τα 6 νέα προγράμματα της για την ενίσχυση της απασχόλησης, 3 από τα οποία θα «τρέξουν» από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ήδη από την Τετάρτη. Η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που φτάνουν τα 490 εκατομμύρια ευρώ.

Οι περίπου 68.000 ωφελούμενοι των προγραμμάτων είναι άνεργοι, με ιδιαίτερη έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους, σε νέους, σε γυναίκες, σε άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά και σε ανέργους σε περιοχές υψηλής ανεργίας.

Με τα προγράμματα αυτά η ΔΥΠΑ βρίσκει μια «Δουλειά για σένα», όπως είναι και το σύνθημα της ενημερωτικής καμπάνιας, σε επιχειρήσεις που καλούνται να αξιοποιήσουν τα κίνητρα και να υποβάλουν αίτηση στη σχετική πλατφόρμα. Οι νέες δράσεις επιδοτούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την πρόσληψη ανέργων, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα τις επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να «κινούν» την οικονομία, να «κινούν» ολόκληρη τη χώρα και να την πηγαίνουν μπροστά.

Την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, ξεκινούν τα τρία πρώτα αναβαθμισμένα προγράμματα για ενίσχυση της απασχόλησης, που θα οδηγήσουν στην δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ το νέο έτος θα «τρέξουν» ακόμη άλλα τρία προγράμματα που θα δημιουργήσουν 37.750 επιπλέον νέες θέσεις εργασίας.

4/12/22

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εργαζομένους.


Η απόφαση για τα υποχρεωτικά rapid test λήγει στις 31/12 και καλό θα είναι να μην πάρει παράταση ,οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν κάνει κάποιες δόσεις εμβόλιων ,όμως και αυτοί πρέπει να κάνουν ράπιντ τέστ μια φορά την εβδομάδα.
Είναι απάραδεκτο να πληρώνουν απο την τσέπη τους περίπου 40 ευρώ τον μήνα ,το πανυγηράκι αυτό πρέπει να λήξει 

Δήλωση του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη για το ατύχημα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά




Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, με σημερινή του δήλωση για το θέμα του Δημοτικού Θεάτρου, τονίζει τα εξής:

«Τη Δευτέρα έγινε στο Δημοτικό Θέατρο ένα ατύχημα που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Καθώς σε αυτό ενεπλάκησαν τέσσερις μαθητές και όλοι μας είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι με τα παιδιά, ζήτησα δημόσια συγγνώμη από τα παιδιά και από τους γονείς, καθώς για ό,τι γίνεται στην πόλη, υπεύθυνος είναι ο Δήμαρχος, όπως και οι αιρετοί που κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Μίλησα ο ίδιος με την μητέρα της μαθήτριας που νοσηλεύτηκε προληπτικά, μια ιδιαιτέρως ευγενική κυρία, όπως και με τον διευθυντή του σχολείου την ίδια μέρα. Ο παραγωγός με δημόσια ανακοίνωσή του ανέλαβε πλήρως την ευθύνη και ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κ. Βουράκης κατέθεσε χθες μήνυση εναντίον του.
Ο εσωτερικός έλεγχος που ήδη διενεργείται θα είναι ενδελεχής και θα διαφωτίσει τα πραγματικά περιστατικά, ώστε να διαπιστώσουμε επίσης αν κάποιοι από το θέατρο δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Δ. Μιχαηλίδου: Για εμάς η αναπηρία δεν είναι ανημποριά αλλά διαφορετικότητα – Θα το επαναλάβουμε όσες φορές κι αν χρειαστεί




Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σε μία κοινωνία συμπερίληψης που θα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και που όλες και όλοι θα σκεφτόμαστε το «εμείς» κι όχι το «εγώ», σε μία κοινωνία στην οποία ο κάθε συμπολίτης μας θα έχει ρόλο και λόγο και θα μπορεί να αναπτύσσει τις δεξιότητές του, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια των ομιλιών της σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Αναπηρία.

Η κ. Μιχαηλίδου έκανε λόγο για το σύνολο προγραμμάτων ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα η Υφυπουργός ανέφερε:
• Τη θέσπιση του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός» για άτομα με αναπηρία, που αποτελεί βασική συνθήκη ανεξάρτητης διαβίωσης και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να υλοποιήσουν το δικό τους σχέδιο ζωής με έναν βοηθό της επιλογής τους.
• Την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, που αποτελεί ένα ακόμη βήμα σεβασμού και προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.
• Το πιλοτικό πρόγραμμα προσβασιμότητας κατ’ οίκον που αφορά στην επιχορήγηση παρεμβάσεων προσβασιμότητας για 4.000 ιδιωτικές κατοικίες, 700 ιδιωτικούς χώρους εργασίας, 300 δημόσιους χώρους εργασίας και 17 Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.
• Την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος Υποστηριζόμενης Απασχόλησης για άτομα στο φάσμα του αυτισμού που αφορά σε 200 συμπολίτες μας.
• Την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος Πρώιμης Ανίχνευσης αναπηριών και διαταραχών, η οποία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Κυψέλη» για την αναμόρφωση των βρεφονηπιακών σταθμών.
• Τη λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) στοχεύοντας στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των ίδιων των παιδιών όσο και στην εκπαίδευση και την ενημέρωση του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
• Τη θεσμοθέτηση επιδόματος αναδοχής για παιδιά με αναπηρίες.
• Την έναρξη του προγράμματος επαγγελματικής αναδοχής που αφορά στην τοποθέτηση ανηλίκων, με σοβαρή αναπηρία (άνω του 67%) ή και σοβαρές ψυχικές διαταραχές, στη φροντίδα επαγγελματιών αναδόχων.

Σύμβαση Εξαρτημένης Εργασίας, υποχρεωσεις .

 



Α. Υποχρέωση του εργοδότη να γνωστοποιεί στον εργαζόμενο τους ουσιώδεις όρους της σύμβασης ή σχέσης εργασίας

Το βασικό νομοθέτημα που διέπει την υποχρέωση του εργοδότη να γνωστοποιεί στον εργαζόμενο τους ουσιώδεις όρους της σύμβασης ή σχέσης εργασίας είναι το Π.Δ. 156/1994 «Υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο για τους όρους που διέπουν τη σύμβαση ή τη σχέση εργασίας» (ΦΕΚ Α’ 102), με το οποίο εναρμονίζεται η ελληνική εργατική νομοθεσία προς τους ορισμούς της Οδηγίας 91/533/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 1991 σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο για τους όρους που διέπουν τη σύμβαση ή τη σχέση εργασίας.

Στόχος των ρυθμίσεων του Π.Δ. 156/1994 είναι η διαλεύκανση της νομικής θέσεως των εργαζομένων, κυρίως αυτών που δεν καλύπτονται από γραπτή σύμβαση εργασίας, επιτρέποντάς τους ιδίως να προσδιορίσουν καλύτερα τους όρους και τις συνθήκες εργασίας τους, να διακρίνουν τον εργοδότη τους και γενικότερα να διαθέτουν γραπτώς τα ουσιώδη στοιχεία της εργασιακής τους σχέσεως, που θα τους διευκόλυναν να γνωρίζουν:«για ποιον εργάζονται»
«πού εργάζονται» και
«σύμφωνα με ποιες βασικές συνθήκες».

Τομέας των ιδιωτικών συντάξεων ερασίες ΟΟΣΑ

  Εργασίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ( Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) (https://www.oecd.org/pensions/private-pensions) στον τομέα των ιδιωτικών συντάξεων (προσωπικές – επαγγελματικές) αφορούν κυρίως:

την εξέταση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών συστημάτων παγκοσμίως

την ανάλυση πολιτικών και τεχνικών ζητημάτων
τη διατύπωση συστάσεων πολιτικής και κατευθυντήριων γραμμών
τη συλλογή πληροφοριών και δεδομένων σχετικά με τις ιδιωτικές συντάξεις


Οι δράσεις του ΟΟΣΑ στον τομέα των ιδιωτικών συντάξεων αποτελούν αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας για τις ιδιωτικές συντάξεις (Working Party on Private Pensions-WPPP). Το WPPP έχει ως στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών του OECD και των εθνικών κυβερνήσεων σχετικά με την ανάπτυξη ενός κατάλληλου και αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των εν λόγω συστημάτων καθώς και την προστασία των μελών και των δικαιούχων.


3/12/22

Δ.Υ.Π.Α :Θέσεις Eργασίας - Μεγάλες Επιχειρήσεις (Hot Jobs)

 


Αδελφοποίηση Αθήνας και Νέας Υόρκης




«Η Αθήνα, η “διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι” και η Νέα Υόρκη, το «Μεγάλο Μήλο» ενώνουν τις δυνάμεις τους. […] Οι αξίες της ανεκτικότητας, της ισότητας και της ατομικής ελευθερίας μηδενίζουν τα χιλιόμετρα. Οι πολίτες μας και τα ιδανικά που πρεσβεύουν, μάς φέρνουν κοντά, -από τον Παρθενώνα μέχρι το Άγαλμα της Ελευθερίας κι από την Αστόρια μέχρι το Κουκάκι. Είμαστε περήφανοι που δίνουμε την ευκαιρία στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Νέας Υόρκης, να δουν τις δύο πρωτεύουσες της καρδιάς τους να έρχονται ακόμα πιο κοντά».

Με αυτά τα λόγια, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης καλωσόρισε τον ομόλογό του, Δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, στο Δημαρχείο, όπου γράφτηκε μία σημαντική «σελίδα» στην ιστορία της Αθήνας. Οι δύο Δήμαρχοι υπέγραψαν μνημόνιο αδελφοποίησης ανάμεσα στις πόλεις, μέσω του οποίου ουσιαστικά επισφραγίζεται η στενή συνεργασία που ξεκίνησε ανάμεσα στις δύο πόλεις, τον περασμένο Αύγουστο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε τη χαρά του, αλλά και την πολύ μεγάλη τιμή να υποδέχεται στην Αθήνα και στο Δημαρχείο της πόλης, τον καλό φίλο -όπως αποκάλεσε τον Έρικ Άνταμς. Όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, η Αθήνα και η Νέα Υόρκη είναι δύο πόλεις που τις ενώνει ο κοινός θόλος της δημοκρατίας, του πολιτισμού και των αξιών του: «Δύο πρωτεύουσες με διεθνή ταυτότητα μητροπόλεων, σταυροδρόμια πολιτισμών, θερμοκοιτίδες συνεργασίας και καινοτομίας. Δύο ιστορικά πολυπολιτισμικά κέντρα, που έχουν γίνει, και συνεχίζουν να είναι, “λιμάνι και καταφύγιο” για τα όνειρα εκατομμυρίων κυνηγών μιας καλύτερης ζωής. Δύο πύλες της παγκοσμιοποίησης που μοιράζονται πολλά ζητήματα της αστικής καθημερινότητας και αντιμετωπίζουν παρόμοιες μελλοντικές προκλήσεις».

Έρικ Άνταμς: «Η Νέα Υόρκη είναι η Αθήνα της Αμερικής – Ο Δήμαρχος της Αθήνας διαθέτει όραμα και έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον»

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, εκφράστηκε με ιδιαίτερα θερμό τρόπο τόσο για την Αθήνα, όσο και για τον Κώστα Μπακογιάννη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν συναντηθήκαμε στη Νέα Υόρκη πριν από λίγους μήνες, κατάλαβα αμέσως ότι είστε ένας πολιτικός με όραμα, με καινοτόμα και ανοιχτή σκέψη, που έχετε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, οδηγώντας την σπουδαία πόλη της Αθήνας μπροστά».

Ευκολα γρήγορα και Ψηφιακά η έκδοση άδειας πολιτικού γάμου




Μέσω του gov.gr εκδίδεται πλέον η άδεια πολιτικού γάμου από τους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου και σε συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Στέλιο Πέτσα, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αιτούνται ψηφιακά από τον δήμο τους την έκδοση της άδειας πολιτικού γάμου και να την παραλαμβάνουν στην προσωπική τους θυρίδα (my.gov.gr).

Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Οικογένεια» και την υποενότητα «Γάμος / συμβίωση». Μέσα από μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ολοκληρώσουν όλα τα διαδικαστικά που απαιτούνται για την τέλεση πολιτικού γάμου γρήγορα, εύκολα και χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Συγκεκριμένα:Οποιοσδήποτε από τους δύο μελλοντικούς συζύγους εισέρχεται στην πλατφόρμα χρησιμοποιώντας κωδικούς Taxisnet ή web banking
Συμπληρώνει τα στοιχεία του, τα στοιχεία του/της μελλοντικού/ης συζύγου και επισυνάπτει τη σελίδα της εφημερίδας που δημοσιεύτηκε η γνωστοποίηση του γάμου, καθώς και ένα αποδεικτικό της μόνιμης κατοικίας
Εκδίδει και πληρώνει το σχετικό ηλεκτρονικό παράβολο και
Υποβάλλει την αίτηση.

1/12/22

Εγκρίθηκε το νέο Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή




1/12/2022

Εγκρίθηκε το νέο Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή​.


Τα συνολικά κονδύλια του προγράμματος για την περίοδο 2021-2027 ανέρχονται σε 519,6 εκατ. ευρώ για την επόμενη εξαετία, 363,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων αποτελούν τη συνεισφορά της ΕΕ.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους δήλωσε σχετικά: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την έγκριση του προγράμματος ΕΤΘΑΥ για την Ελλάδα, το οποίο θα στηρίξει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας με βιώσιμες επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια και την αλιεία. Το πρόγραμμα θα συμβάλει επίσης στην προστασία και την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας και θα στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών παράκτιων κοινοτήτων και των νησιών».

Υποστηριζόμενες δραστηριότητες:


Το 57% των κονδυλίων του προγράμματος θα διατεθεί για τη βιώσιμη αλιεία, το 25% θα επενδυθεί στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια, στη μεταποίηση και την εμπορία, το 13% θα διατεθεί για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία στις παράκτιες, νησιωτικές και εσωτερικές περιοχές, ενώ το 2% θα επενδυθεί στην ενίσχυση της διεθνούς διακυβέρνησης των ωκεανών. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ.

​Κύρια αναμενόμενα αποτελέσματα έως το 2027

Τα δικαιώματά σας όταν κάνετε πληρωμές στην Ευρώπη


ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Με τους κανόνες της ΕΕ οι ηλεκτρονικές σας πληρωμές γίνονται φθηνότερες, ευκολότερες και ασφαλέστερες. Ας δούμε πώς ακριβώς: 

ƒ Μπορείτε να κάνετε πληρωμές σε όλη την Ευρώπη (ΕΕ, Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν) με την ίδια ευκολία και ασφάλεια όπως στη χώρα σας. 

ƒ Δεν επιβαρύνεστε πλέον με πρόσθετο κόστος από τον έμπορο όταν πληρώνετε με κάρτα που έχει εκδοθεί στην ΕΕ. 

ƒ Οι κανόνες καλύπτουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές κάθε είδους (π.χ. μεταφορές πίστωσης, άμεσες χρεώσεις, πληρωμές με κάρτα κ.λπ.). 

ƒ Κάθε πρόσωπο που διαμένει νόμιμα στην Ευρώπη δικαιούται τραπεζικό λογαριασμό για να πραγματοποιεί ηλεκτρονικές πληρωμές («λογαριασμός πληρωμών»).

https://www.mindev.gov.gr/wp-content/uploads/2019/12/leaflet-your-rights-payments-eu_el.pdf

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για 35 αποφοίτους/ες των προγραμμάτων κατάρτισης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Child Guarantee - Εγγύηση για το παιδί»

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, για 35 αποφοίτους/ες των προγραμμάτων κατάρτισης, στο πλαίσιο του ...